Ekobrottsmyndigheten

Senior åklagare, Finansmarknadskammaren

Finansmarknadskammaren är en nationell enhet med ansvar för marknadsmissbruksbrotten i Sverige, i första hand insiderbrott och marknadsmanipulation. Rättsområdet är fortfarande nytt och åklagarna på kammaren har ett ansvar för att påverka och driva rättsutvecklingen. Att arbeta som åklagare vid Finansmarknadskammaren förutsätter därför vilja att tänka innovativt och mod att pröva det som inte tidigare prövats. Intresse för finansmarknadsfrågor, särskilt värdepappershandel, är en fördel, liksom att trivas med att arbeta i team med andra medarbetare på kammaren.

Nu söker vi en senior åklagare till Finansmarknadskammaren i Stockholm.

Kvalifikationer

För anställning som senior åklagare krävs att du har fem års erfarenhet av att arbeta som kammaråklagare, varav upp till ett år kan tillgodoräknas av för åklagaryrket särskilt relevanta sidomeriter som till exempel domare, advokat eller liknande. Du är trygg i åklagarrollen och har stor skicklighet i yrkets olika delar. I detta ligger att du har mycket goda juridiska kunskaper och mycket god erfarenhet som förundersökningsledare och processförare. Det krävs även att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska.

Särskilt meriterande kunskaper och erfarenheter

-       Erfarenhet av förundersökningsledning och processföring i omfattande och/eller komplicerade utredningar.

-       Erfarenhet av hantering av brottsutredningar eller annat arbete rörande bekämpning av ekonomisk brottslighet, annan näringslivsrelaterad brottslighet eller marknadsmissbruk.

-       Erfarenhet av, och kunskap om, värdepappershandel och finansmarknaden.

-       Utbildning i finansiell ekonomi                      

Övrigt meriterande kunskaper och erfarenheter

-       Erfarenhet av samverkan med andra myndigheter.

-       Erfarenhet av mediakontakter vid stora mål.

-       Erfarenhet av arbete med internationell rättslig verksamhet, annan internationell yrkestjänstgöring eller för åklagaryrket relevanta studier i andra länder.

-       Erfarenhet av ärenden med internationell anknytning

Personliga egenskaper

Vi lägger mycket stor vikt vid dina personliga egenskaper. Finansmarknadskammaren arbetar aktivt med användandet av tvångsmedel, och du bör därför vara en drivande förundersökningsledare och känna dig bekväm med dessa rättsliga verktyg. Du kommer att ha mål som väcker stor medial uppmärksamhet. Det är därför viktigt att du har en positiv inställning till kontakter med journalister.

I rollen som åklagare på Finansmarknadskammaren samverkar du med Finansinspektionen och har kontakter med marknadsplatser som Nasdaq och Spotlight. Detta ställer krav på att du som person har god förmåga och en positiv inställning till att samarbeta med olika yrkesgrupper såväl internt som externt. Du ska kunna arbeta strukturerat, ha en god initiativförmåga och en vilja att dela med dig till medarbetarna av dina kunskaper och erfarenheter. Som person är du ansvarstagande, engagerad, prestigelös, strukturerad och effektiv. Du är en skicklig jurist, speciellt inom straff/processrätt. Du har en god förmåga att analysera och strukturera stora mängder information.

Som åklagare på Finansmarknadskammaren förväntas du vara villig att fördjupa din kompetens inom området genom extern utbildning (Swedsec).

Formalia

Tillträde sker snarast efter överenskommelse. Anställningen är tillsvidare med placering i Stockholm. Arbetet innebär både interna och externa kontakter samt en del resor.

Vänligen ta del av TFR:s riktlinjer om vad sökande ansvarar för, så att korrekt underlag inkommer med ansökan.

Information om anställningen lämnas av chefsåklagare Gunilla Sandblom tfn 010-562 99 39. Fackliga företrädare är för SACO-S John Keränen tfn 010-562 92 23, för ST Ylva Nilsson tfn 010-562 91 91 och för Polisförbundet Kristina Windalen tfn 010-562 98 21.

Välkommen med din ansökan senast 31 januari 2020

Dela på:
Diarienummer:
EBM2020-30
Län:
Stockholm
Anställningstyp:
Tillsvidareanställning
Sista ansökningsdag:
2020-01-31
Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm
Kontaktpersoner:
noreply@ekobrottsmyndigheten.com
Myndighetens hemsida:
http://www.ekobrottsmyndigheten.se
Tillbaka till toppen