Ekobrottsmyndigheten

Europeisk delegerad åklagare

Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att förbereda en anslutning till European Public Prosecutor’s Office (EPPO). Nominering av kandidat för anställning hos EPPO sker om Sverige ansluter sig till EPPO.

Om EPPO

Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) är en oberoende åklagarmyndighet inom EU. Eppo ansvarar för att utreda och lagföra brott mot EU:s finansiella intressen. Dessa inkluderar bedrägerier, omfattande momsbedrägerier, penningtvätt, korruption etc.

Eppo verkar som en myndighet på central nivå och på decentraliserad nivå. Den centrala nivån består av ett centralt åklagarkontor i Luxemburg. Det centrala åklagarkontoret består av den europeiska chefsåklagaren och de nationella europeiska åklagarna. De arbetar dels i ett kollegium som svarar för den strategiska ledningen av Eppo, dels i permanenta avdelningar som leder och övervakar utrednings- och lagföringsarbetet. Den decentraliserade nivån består av europeiska delegerade åklagare, som är placerade i medlemsstaterna. De nationella myndigheterna ska aktivt bistå och stödja Eppo:s utredningar och lagföring.

Om uppdraget/anställningen

Enligt artikel 17 i Rådets förordning (EU) 2017/1939 ska EPPO:s kollegium på förslag av den europeiska chefsåklagaren utnämna europeiska delegerade åklagare som nominerats av medlemsstaterna. De europeiska delegerade åklagarna ska utses för en period på fem år, möjlighet till förlängning finns. Sveriges kandidater till uppdraget som europeiska delegerade åklagare nomineras av riksåklagaren, efter förslag från Ekobrottsmyndigheten.

EPPO utlyser nu anställningar på visstid som europeisk delegerad åklagare i Sverige. Den europeiska delegerade åklagaren kommer att vara anställd av Eppo som särskild rådgivare enligt artikel 5, 123 och 124 i EU:s anställningsvillkor och ska i tillämpliga delar omfattas av EU:s tjänsteföreskrifter och de anställningsvillkor för europeiska delegerade åklagare som fastställts av EPPO:s kollegium. En europeisk delegerad åklagare ska även vara helt integrerad i det nationella åklagarväsendet, vilket innebär att den som anställs som svensk europeisk delegerad åklagare även kommer att vara anställd som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Den som utnämnts till uppdraget som europeisk delegerad åklagare och inte redan är anställd av Ekobrottsmyndigheten kommer att anställas på myndigheten.

Under de fem år som du arbetar för EPPO är du tjänstledig från din ordinarie anställning som nationell åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Lönen till den europeiska delegerade åklagaren betalas av EPPO. Pensions- och andra sociala avgifter betalas av Ekobrottsmyndigheten. De aktuella tjänsterna placeras vid Ekobrottsmyndighetens avdelning i Stockholm.

Den europeiska delegerade åklagarna har en nationell behörighet och kommer att arbeta med utredningar och rättsprocesser som innefattar resor och arbete utanför stationeringsorten.  

Arbetsuppgifter

Du arbetar på uppdrag av Europeiska åklagarmyndigheten och är i denna uppgift självständig och oberoende. De europeiska delegerade åklagarna ansvarar för att inleda förunderundersökning, utreda och föra talan i domstol beträffande de brott för vilka Eppo enligt artikel 22 och 23 Eppo-förordningen är behörig. De delegerade europeiska åklagarna ska ha ett nära samarbete för att bistå och regelbundet samråda med varandra vid gränsöverskridande utredningar. De europeiska delegerade åklagarna ska följa den ledning och de instruktioner som ges av den permanenta avdelning som handlägger ärendet samt instruktioner från den ansvariga europeiska åklagaren. De europeiska delegerade åklagarna ska ha samma befogenheter som nationella åklagare i enlighet med de villkor som anges i EPPO-förordningen.

Kvalifikationer

Vi söker dig som:

  • är eller har varit anställd som senior åklagare vid Ekobrottsmyndigheten eller Åklagarmyndigheten
  • har mycket väl vitsordad skicklighet och mycket gedigen erfarenhet som senior åklagare
  • har gedigen erfarenhet av att hantera förundersökningar och brottmålsprocesser avseende omfattande och allvarlig ekonomisk brottslighet
  • har erfarenhet av förundersökningar och brottmålsprocesser som innebär gränsöverskridande samarbete
  • har gedigen erfarenhet av att använda tvångsmedel och hemliga tvångsmedel
  • har gedigen erfarenhet av brottsutbytesfrågor
  • har utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Det är meriterande om du utöver ovan även har:

  • erfarenhet av att samarbeta med myndigheter som deltar i behandlingen av ärenden som omfattas av EPPO:s behörighet samt andra nationella och internationella samarbetsorgan
  • kännedom om Europeiska unionen och dess rättssystem
  • kännedom om EU:s stödsystem som förekommer i ärenden som hör till EPPO:s behörighet.

Mer om dig

Uppgiften förutsätter initiativrikedom, god interaktions- och kommunikationsförmåga samt förhandlingsförmåga och social kompetens. Arbetsmiljön är mångkulturell och omfattar flera olika länders rättssystem och därför förutsätter uppgiften öppenhet, god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska samt flexibelt förhållningssätt till nya situationer.

Stor vikt kommer läggas på personliga egenskaper och förmågor.

Kontaktpersoner

Vid frågor om anställningen är du välkommen att kontakta chefsåklagare, Joakim Eriksson, tfn. 010-562 90 76.

Fackliga företrädare för Saco-S är John Keränen, tfn 010-562 92 23, för ST Karin Hallström Norberg, 010-562 91 71 och för Polisförbundet Sofia Ask, tfn 010-563 87 10.

Information om anställningen

  • Anställningsform: Anställningen som europeisk delegerad åklagare är på 5 år. Sveriges kandidater till uppdraget som europeiska delegerade åklagare nomineras av Riksåklagaren.
    Eppo beslutar om vem som ska anställas efter förslag från EBM och Riksåklagaren. För dig som inte redan är anställd av Ekobrottsmyndigheten innebär anställningen vid EPPO också en anställning inom Ekobrottsmyndigheten. Den som inte är anställd idag på Ekobrottsmyndigheten kommer få en tillsvidare anställning i myndigheten.
  • Antal: Två eller fler europeiska delegerade åklagare
  • Stationeringsort: Stockholm
  • Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse
  • Lön: Enligt EPPO:s reglering

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetande. Säkerhetsprövning med registerkontroll i enlighet med säkerhetsskyddslagstiftningen kommer att ske före anställning. Tjänsten kräver att du är svensk medborgare.

Ansök

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 9 maj. I ditt CV och personliga brev vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter.
För dig som arbetar inom åklagarväsendet inhämtar vi vitsord från nuvarande chef och eventuellt ytterligare en tidigare chef. Vill du som sökande att andra vitsord inhämtas får du själv ombesörja detta. Dessa ska bifogas ansökan senast en vecka efter ansökningstidens utgång.
Vitsord som önskas bifogas efter ansökningstidens utgång skickas till personalfunktionen@ekobrottsmyndigheten.se.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer per post till: Ekobrottsmyndigheten, Box 22098, 104 22 Stockholm.

Välkommen med din ansökan!

 

Dela på:
Diarienummer:
EBM2024-391
Län:
Stockholm
Sista ansökningsdag:
2024-05-09
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm
Kontaktpersoner:
noreply@ekobrottsmyndigheten.com
Myndighetens hemsida:
http://www.ekobrottsmyndigheten.se
Tillbaka till toppen